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ADVISORY OPINION

i. PROCEDURAL HISTORY AND QUESTION PRESENTED

On April 26, 2006 Mr. Neil Nemeth requested that the City of Reading Charer Board

("Board") issue an advisory opinion ("Request for Advisory Opinion") with respect to the

following issue: "Is a new City employee required to move into the City within one year from

the date of hire ifthe position is covered by a Union contract?" This Request for Advisory

Opinion necessarily requires the Board to review the City of Reading's ("City") four existing

union contracts in conjunction with the Charter of the City of Reading ("Charer") and the

Personnel Code. After review of the aforementioned documents and the relevant law, it is also

apparent that the answer to the Request for Advisory Opinion is not the same with respect to all

union employees, as wil be more fully set forth below.

II. DISCUSSION

A. Pertinent Provisions of the Charter and the Personnel Code

- 1. Charer

Section 704 of the Charter, relating to collective bargaining agreements, provides:

"No personnel procedures or policies established under the
provisions of this Charer shall conflict with acts of the General
Assembly providing for collective bargaining and labor agreement
administration. Nothing in this Charer or any ordinances passed
by City Council shall interfere with any lawfl collective
bargaining agreement entered into between the City and
representatives of its employees."

The Board interprets the pertinent par of this language to mean that the Charter and City

ordinances may not interfere with any existing collective bargaining agreement, and, of course,



the Charter is limited by Pennsylvania law as to what matters may and may not be legislated by

the City. See 53 Pa.C.S. § 2962( c )(5) (prohibiting the enactment of any provision inconsistent

with any statute affecting the rights, benefits or working conditions of any employee of a

political subdivision of this Commonwealth).

43 P.S. § 217.1, part of what is popularly known as Act 111, permits fire and police

personnel to collectively bargain with their public employers concerning the terms and

conditions of their employment. Act 111 applies to every political subdivision in Pennsylvania,

regardless of the adoption of a home rule charer by that political subdivision. 43 P.S. § 217.9.

Furthermore, in interpreting the Public Employe Relations Act ("PERA") courts have held that

residency is a mandatory subject of collective bargaining for non-uniformed public employees

and that this subject may not be foreclosed from contract negotiations even if a municipality has

already enacted an otherwise valid residency ordinance. See Harrisburg v. American Federation

of State, County, and Municipal Employees, 12 Pa.D.&C.3d 185 (Dauph. Co. 1979) and 43 P.S.

§ 1101.701.

The Charer is clear that all heads of departments, offices and agencies need not be

residents of the City at the time of appointment, but after appointment shall reside within the

City. Residency is required within twelve (12) months of being appointed. The Charer's

residency requirement only governs the heads of deparments, offices and agencies under the

direction ofthe Mayor. Charter at § 706. Next we must tur to the Personnel Code.

2. Personnel Code

Ran and file employees are not covered by the residency requirement found in Section

706 of the Charter. Rather, the residency requirement for those employees is found in the

Personnel Code, Section 1-207. The Charter Board Ordinance, at Section III(B) limits the
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Board's advisory powers to interpreting the Charer and the Administrative Code. Thus the

Board should not issue an advisory opinion with respect to the Personnel Code. However,

Section 1-207 of the Personnel Code must be reviewed and interpreted to determine if it is in

compliance with the Charter's mandate that "(n)othing in this Charter or any ordinances passed

by City Council shall interfere with any lawful collective bargaining agreement entered into

between the City and representatives of its employees." Charer, § 704.

Section 1-207 of the Personnel Code provides in pertinent part: "All employees hired by

the City of Reading following the effective date of this Personnel Code, shall become residents

ofthe City within 1 year of date of hire and shall remain so during their period of employment

with the City."

The question then becomes: "Does a City Ordinance, in this case, Section 1-207 of the

Personnel Code, interfere with any lawfl collective bargaining agreement, in violation of

Section 704 of the Charer?"

B. Conclusions of Law

Within the scope of 43 P.S. § 217.1 and 43 P.S. § 1101.701, residency is a term and

condition of employment which is a mandatory subject of collective bargaining. Moon Twp. V

Police Offcers of Moon Twp., 508 Pa. 495, 510-11,498 A.2d 1305, 1312-13 (1985); City of

Wilkes-Barre v. City of Wilkes-Barre Police Benevolent Association, 814 A.2d 285,290 (Pa.

Commw. 2002); Harrisburg v. American Federation of State, County and Municipal Employees,

12 D.&C.3d 185, 190-91 (Dauph. Co. 1979).

In City of Wilkes-Barre, the police and Wilkes-Barre submitted the issue of residency to

the arbitrators of an interest arbitration. The City of Wilkes-Bare home rule charter required all

city employees to reside in the city. The arbitrators declined to require residency in Wilkes-
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Barre, but did not include any residency requirements in the resulting arbitration award. The

arbitration award was completely silent on the issue of residency, despite the paries' submission

of that issue to the arbitrators. Wilkes-Bare argued that by not including residency in the award,

the arbitrators were requiring it to perform an ilegal act, contrary to its home rule charer. The

Pennsylvania Commonwealth Cour held that neither a home rule charter nor an enactment by a

home rule municipality may modify an employee's statutory right to bargain residency

requirements. See City of Wilkes-Barre.

Although it is mandatory that employees be permitted to bargain about residency,

certainly employees may choose to not bargain about residency. If a residency requirement

exists by home rule charter or municipal ordinance, and the employees do not bargain on that

issue, the failure to bargain is at their own periL.

The validity of appropriately defined and uniformly applied residency requirements for

municipal employees is well-established. McCarthy v. Philadelphia Civil Service Commission,

424 U.S. 645, 96 S.Ct. 1154,47 L.Ed.2d 366 (1976); City of Meadvile, Firemen's Civil Service

Com'n v. Neff 69 Pa. Commw. 259,263,450 A.2d 1078, 1080 (1982) (Pa.Cmwlth. 1982); Nevitt

v. Board of Supervisors of Logan Township, 32 Pa.Commonwealth Ct. 474, 379 A.2d 1072

(1977). So long as the right to bargain about the issue of residency is respected and observed,

the residency requirement of the Personnel Code, § 1-207, is enforceable. Violation of a

municipality's residency requirement may be valid grounds for termination, and may be

considered wilful misconduct. Rodgers v. Com., Unemployment Compensation Bd of Review,

40 Pa. Commw. 552,397 A.2d 1286 (1979).
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1. The Reading Lodge No.9, Fraternal Order of Police 

The Reading Lodge No.9, Fraternal Order of Police, curent Act 111 Interest Arbitration

Award, amending the 1998 to 2000 Collective Bargaining Agreement, specifically provides that

"( t )here shall be no requirement for any employee to reside within the City of Reading." 1998 to

2000 Collective Bargaining Agreement at Article XXXII. The issue of residency has been

bargained, and residency may not be required with respect to those police forces.

2. International Association of Fire Fighters, Local 1803

The 2006 to 2010 Labor Contract between the City of Reading and the International

Association of Fire Fighters, Local 1803, incorporates the terms of the 1978 to 1980 Collective

Bargaining Agreement. However, at the time of the issuance of this Advisory Opinion, the 1978

to 1980 Collective Bargaining Agreement was unavailable for review. Therefore, no opinion is

given with respect to fire fighters.

3. American Federation of State, County and Municipal Employees,

Locals 2763 and 3799

The 2003 to 2007 Agreement between the City of Reading and the American Federation

of State, County and Municipal Employees, Local 2763 ("Local 2763"), does not address

residency, nor does the 2006 to 2009 Agreement between the City of Reading and the American

Federation of State, County and Municipal Employees, Local 3799 ("Local 3799"). However, it

is unown to the Board whether or not Local 2763 and 3799 bargained the issue of residency.

If Local 2763 and 3799 had bargained the issue of residency and it was rejected, then the

Charer and Personnel Code may not impose an enforceable residency requirement on them. See

City of Wilkes-Barre, 814 A.2d at 290. i If on the other hand, residency was not bargained, or

1 The case City a/Wilkes-Barre teaches that merely because the issue ofresidency is not included in an arbitration

award or a collective bargaining agreement, it does not necessarily mean that residency was not bargained by the
parties.
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bargained and accepted by these two Locals, then the Charter and Personnel Code create a valid

and binding residency requirement. 2

iv. OPINION OF THE BOARD

The Opinion of the Board is as follows:

A. Neither the Charer nor the Personnel Code, § 1-207, interfere with any lawful

collective bargaining agreement, in as much as the residency requirement of the Personnel Code

is, correctly, treated as secondary to the right of police, fire and other unionized public

employees to bargain the issue of residency within the City of Reading.

B. Under the current interest arbitration award, police personnel need not adhere to

the City's residency requirement.

C. Under the current collective bargaining agreement, the Board is without sufficient

information to render any opinion respecting fire personneL.

D. It is unkown whether Local 2763 and 3799 bargained the issue of residency.

E. If the issue of residency was not bargained by Local 2763 and 3799, or bargained

and accepted, then the residency requirement of § 1-207 ofthe Personnel Code applies to the

membership of those Locals.

2 However, the Board notes that § 1-207 of the Personnel Code was in effect and operable on the effective date of
the 2003 to 2007 Agreement and the 2006 to 2009 Agreement, and because those agreements are silent on
residency, it might be presumed that Locals 2763 and 3799 either did not bargain residency or did bargain that issue,
and ultimately accepted it as codified in the Personnel Code. Further supporting this conclusion is Article 25 of
each Local's current collective bargaining agreement. Article 25 of each agreement provides:

Nothing in this Agreement nor the Agreement itself shall be considered requiring the Employer to continue
any past practices unless they are specifically set forth in this Agreement. This Agreement supersedes any
past practice otherwise not covered by this Agreement and it supersedes any previous Agreement, verbal or
written between the Employer, and employees covered hereby and any labor organization which may have
represented employees or any ofthem heretofore.

This clause essentially provides that the 2003 to 2007 and the 2006 to 2009 Agreements are the final understanding
between the parties, and that the Agreements supersede all past practices and prior agreements. Further
investigation, within the context of an actual case, would be required to determine whether residency was bargained
by the Locals or not. This level of investigation exceeds the scope and time limitations of an advisory opinion.
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F. If the issue of residency was bargained and rejected, then the residency

requirement of § 1-207 of the Personnel Code may not be enforced against Local 2763 and 3799.

CITY OF READING CHARTER BOARD

Ld~By:
Susan Gibson, Chair

Date: SlaqcMÒ(P
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